Home » Blogs » Blogs 2012 » Rhino...

Rhino...

Gepubliceerd op 1 maart 2012 om 14:25

Het Rhino virus houdt ons al ruim een week bezig, bij alle paardenmensen is het onderwerp nummer één. Gelukkig staan de dames in eigen weilandjes op het moment met weinig besmettingsgevaar, zolang iedereen maar weg blijft. Alleen Michael staat op een pensionstalling, maar die hebben ze ‘op slot’ gedaan. Er komt niemand meer bij en als je van het terrein gaat, kom je niet meer terug. En gelijk hebben ze.

Het gevaar is bijna geweken, vandaag is het acht dagen geleden dat de laatste besmetting is gevonden en in theorie zou dit betekenen dat we voorbij de incubatietijd zijn en de kans op nieuwe besmettingen zo goed als over is. Laten we het hopen! Nu nog wel even voorzichtig blijven. Nikita staat aan de verkeerde kant van de Waal, maar aangezien ze helemaal afgeschermd is van andere paarden, is het risico gelukkig laag. Ik blijf met haar lekker op het terrein, die buitenritjes komen wel weer als alles weer rustig is. Bella staat vlak bij de uitbraak in Driel, maar dat was weer een andere variant, de abortus variant. Heel vervelend voor de eigenaren met drachtige merries, maar voor mij dit jaar niet zo belangrijk. En voor Bella verder geen gevaar. Gewoon iedereen weghouden van het weiland. De enige die ik echt een risico vind is Michael. Gelukkig is dit virus nu en niet een maand geleden, want toen stond hij midden in het risico gebied. Op een krappe 5km van zijn stal is de eerste uitbraak gemeld en 10km de andere kant op de tweede. Daar had hij midden tussen gezeten. Nu staat hij veilig in Arnhem en daar worden alle veiligheidsmaatregelen genomen die ze kunnen. Toch blijft het lastig op een pensionstalling, want iedereen loopt erin en eruit en zo’n jong ding is toch het meest vatbaar van allemaal. Maar goed, ik heb voor ieder paard een eigen jas en paar schoenen op het moment, even omkleden voor ik ga en goed mijn handen wassen. Hopen dat het snel voorbij is!

De avonden worden langer en dat is vooral fijn bij de pony’s. Ik kan ze weer in het licht zien en het gaat niet lang duren voor we ’s avonds door de weeks weer wat kunnen gaan doen! Bella afgelopen zaterdag weer even in het tuig gehad, ze was een beetje te enthousiast. Er werden sprongen en bokken gemaakt die in de Spaanse Rijschool toch echt tot de hoge dressuur gerekend worden. Het enige verschil is dat dit niet op commando was . Dit weekend weer, hopelijk is ze dan wat meer into mennen in plaats van Spaanse Rijschool.

Niek zondag weer voor het eerst opgezeten in de bak. Even testen hoe de bodem was. Hij was wel zwaar, maar daar trokken ze zich helemaal niets van aan. De paarden vonden het veel te leuk dat ze weer wat mochten doen. Ik had al bijna een maand dr niet meer op gezeten, maar toch gewoon een zadeltje op gedaan en meteen gaan rijden. Ging op een wat heftig galopje na prima! Ze kwam van de lange zijde die best mul was de hoek in, ik voelde de achterhand dr onder komen, het rugje werd bol, hoofd ging naar beneden en ze begon vaart te maken. Maar gelukkig had ze voor de volgende hoek door dat ik er ook nog was en bleef de schade beperkt tot een klein bokje en wat extra snelheid. Vind het zo leuk dat ze dit nog kan! Daarna even met Floor in de bak los en lekker laten rennen. Gister nog even gelongeerd. Aangezien Niek en Floor graag bij elkaar blijven, hebben we Floortje ook meegenomen. Niek kon weer even lekker losgaan aan de longeerlijn, al moet ik ook zeggen dat er echt wel ene paar nette en rustige passen waren hoor. Floor snapte het nog even niet wat nou de bedoeling was, soms liep ze achter Nikita aan als ik een draf commando gaf, maar na twee rondjes vond ze het dan weer welletjes. Een keer is ze door de longeerlijn gelopen, nu weet ze dus dat ze dat niet moet doen. En Nikita ook.

Michael zondag alleen van een afstandje bekeken, want ik kwam net van Nikita af en ging daarna naar Bella, dus hoe gek ik ook op hem ben, ik wilde hem niet aanraken. Zijn bakjes vitamines afgeleverd en daar ging ik weer. Wat is die uk aan het groeien, zijn kont is weer een stuk omhooggeschoten. Valt helemaal op omdat hij tussen allemaal pony hengsten staat. Nog even en hij is als jaarling groter dan de pony hengsten van drie. Gister uit het werk even bij hem langs. Hij was verrast toen hij me zag bij de paddock en kwam vrolijk naar me toe. Ik wilde even controleren hoe het met zijn mok was, maar die was helemaal weg gelukkig. Hij was helemaal warm, net als de rest van de heren, dus ik was midden in het speelkwartiertje binnen komen vallen. Heb hem een knuffel gegeven en ben weer gegaan. Ze spelen echt heel erg veel daar, zo leuk voor hem! Die kan zijn ei wel kwijt.

Geplaatst door Marlies Beekhuizen


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.