Home » Blogs » Blogs 2018 » Wat een weertje

Wat een weertje

Gepubliceerd op 22 juli 2018 om 22:06

Ik denk dat er mensen zijn die langs ons weiland lopen en denken dat ik ze allemaal verkocht heb. De paarden staan van ’s ochtends vroeg tot ergens in de middag met z’n allen in de schuilstal gepropt, te wachten tot de zon minder wordt en er meer schaduw komt. Mike rent af en toe even het stalletje uit, een rondje door het weiland, drie happen en weer terug. Even zijn adhd stillen. Het weiland heeft ook flinke tikken gehad van dit weer, maar gelukkig staat er op het lage deel bij de beek nog veel groen. Zodra de zon minder sterk wordt, trekken Mike en Niek er op uit en gaan ze lekker het weiland in, ergens in de avond. Het weiland blijft nu ook de gehele dag open, die 12 uur rust voor het weiland redden ze wel.

 

Het stuk van de pony’s heb ik inmiddels uitgebreid, ze hebben er een stuk zand bij gekregen. Lina mag op het moment ook heel weinig het land op, omdat ik het gras niet vertrouw. Inmiddels blijft Lina wel achter het draadje, dus voor nu lijkt het te werken. We worden aan alle kanten gewaarschuwd dat het fructaan in het dorre gras als een malle gaat. Dus maar even voorzichtig. Het was een paar weken geleden al de bedoeling dat ik mijn track ging maken. Ik heb een super tof ontwerp gemaakt voor een track om de rand van het weiland heen met afgezette weilanden in het midden. Het voorste deel laat ik verzanden, het gras deel wordt strak gemanaged en de paarden worden veel gestimuleerd om te lopen. Maar met dit weer krijg ik geen paal de grond in, dus nog even wachten. Regen oh regen, waar zijt gij..?

 

Bella heeft nog steeds die stijgende lijn vast, zo fijn! Ik ben haar langzaam weer aan het oppakken, ze mocht al mee wandelen en aan de longeerlijn, maar nu is ze ook mee geweest naast de sulky. Ze vond het prachtig! Lekker briesend, heerlijk. Ik heb haar schoenen aan gehouden de nacht na het ritje maar ook de dag erna liep ze geen pas verkeerd. De schoenen daarna weer uit gedaan en ze heeft ze daarna ook niet meer nodig gehad, behalve tijdens de ritjes. Haar voeten zijn zich heel mooi aan het ontwikkelen, we houden de teen kort en alles zo comfortabel mogelijk. We zijn ook nog steeds lekker bezig met behandelingen, we hebben zoveel lieve mensen om ons heen die het beste met haar voor hebben. Laura komt nu iedere week voor een lymfe drainage behandeling en Wendy die in het weiland naast ons staat heeft Bella als oefen pony gebruikt voor haar cranio opleiding. Ze geniet van alle aandacht en ze wordt steeds beter. Zo trots op de vooruitgang van mijn meisje!

Ik vond haar in de dagen voor het eerste ritje wel wat minder lopen. Ik was toen net begonnen aan een nieuwe batch hooi. Ik was een beetje bang dat het nieuwe hooi teveel suikers had. Gelukkig hadden de cavia’s nog het oude hooi dus heb ik beide balen laten analyseren. Gelukkig, het lag absoluut niet aan het hooi en dit hooi was zeer geschikt om te voeren aan pony’s met kans op hoefbevangenheid. Na dit eerste ritje heb ik haar ook niet meer voorzichtig zien lopen. Wellicht is het lopen wat ze nu doet net dat laatste zetje voor haar hoefmechanisme om de boel weer goed op te pakken.

Ik ben sinds donderdag volledig gestopt met pijnstilling. Ze is van Metacam naar buut gegaan, van de hoogste dosering afgebouwd naar de lichtste dosering en gestopt, toen over op duivelsklauw en nu al drie dagen gestopt met de duivelsklauw. Ik merk geen verschil, ik hou haar scherp in de gaten maar alles gaat goed. Blijkbaar heeft ze geen pijnstilling meer nodig. Blij!

 

Lina is zich heel goed aan het ontwikkelen nu ze veel in enkelspan loopt. Ze gaat alleen mee op ritjes en naar de les. Ze mocht vorige week mee naar de  clubkampioenschappen van onze menvereniging de VAP. Bella vond zelf dat ze het ook al wel aankon, maar die heb ik toch nog maar thuis gelaten, dus Lina heeft de familie eer verdedigd. Dat heeft ze heel goed gedaan. De dressuur liep niet lekker, we waren een 20x60 bak niet gewend, ze was onder de indruk van vanalles en nog wat, ik maakte domme fouten. Nee, ik heb wel eens een betere proef gereden. Het protocol was een goede weerspiegeling van mijn proef. Geen winstpunt met 178 punten, 4-en waar we ze verdiend hadden, maar ook 7-s waar de jury ze kwijt kon. Ik kon niet anders dan het met hem eens zijn. De vaardigheid hebben we ook lekker gereden, de eerste keer netjes en rustig, de tweede keer heb ik eens een keer het gas erop gezet. Was echt leuk! Heel veel lange lijnen, van links naar rechts en nog drie keer terug het hele veld over van 60 meter. De marathon had ik goed verkend en met mijn rit klopte alles zoals ik het wilde rijden en ik had een super enthousiaste pony voor de wagen die ik heerlijk vloeiend door de hindernissen kon sturen. Resultaat, overall zijn we tweede geworden in het kampioenschap. Heel trots op mijn dame! De dressuur zijn we 6de geworden, vaardigheid 2de en met de marathon 1e en de titel Beste Shetlander haalde ze binnen die Zondag Mensport beschikbaar had gesteld. De dagen daarna werd het echt veel te warm en heeft ze niet meer voor de wagen gestaan, behalve de les vandaag weer. Die was in de binnenbak, maar was ook nog steeds best warm. Ze heeft goed haar best gedaan, fijne les gereden!

 

Mike is de laatste tijd lichamelijk heel erg aan het ontwikkelen, maar is in zijn bovenlijn altijd wat achter gebleven. Nu was er een aanleiding waardoor ik hem stil heb gezet en mijn instructeur Sabina, die ook thermografie bij paarden doet, heb gevraagd om eens langs te komen. We hebben samen even fijn staan sparren, meten, voelen en beredeneren. Er zit een probleem gebied bij zijn linker heup. Die is fel rood in het SI en heup gebied. Zijn rug heeft daardoor slechte doorbloeding en wrs ook waarom zijn spieropbouw zo traag gaat over zijn bovenlijn. Verder kon ze zien dan hij op het moment heel erg bezig was in zijn lymfe, hij lijkt zichzelf te willen reinigen. Dat herken ik van de opmerkingen van de bekapper, hij is bezig om alle zooi die hij in zijn hoeven heeft eruit te gooien en maakt op het moment nieuwe zool en straal aan. Grote opruiming aan het doen dus. Met zijn hoeven wordt hij ondersteund, maar hij heeft daardoor wel last van zijn pezen. Even gas terug dus. Ik ben bezig om een afspraak te maken met de osteopaat. Na die behandeling krijgt hij een massage en daarna komt Wendy voor hem om een cranio behandeling te geven. Om het af te maken gaan we daarna nog een keer kijken hoe het ervoor staat op de thermografie. Ik ben benieuwd wat deze volgorde van behandelingen gaat doen.

Verder liet ze zien dat ik met Lina meer moest dressuren, want ze begon een verschil bij de schoft links te krijgen en de pees van het achterbeen rechts vond dat niet zo grappig. Ok.. wake-up call. Ze wil de linker stelling niet goed pakken en ik ben daar wat laks in. Vanaf nu niet meer dus!

En Bella superrrrr!! Alle vier haar voeten waren even warm, wel iets warmer dan die van een gezond paard, maar ze heeft donderdag avond haar lymfe drainage gehad, wat ook duidelijk te zien was aan haar lymfeknopen. Verder zag ze er prima uit. Toen kwam er een heel mooi complimentje, even een paar centimeter gegroeid, ze vond dat menig sportpaard jaloers mocht zijn op de goede doorbloeding van mij pony's. Trots momentje!

 

Het weer blijft voorlopig nog wel zo, die track stellen we nog maar even uit. Je ziet het, never a dull moment en vol met plannen!«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.