Home » Blogs » Blogs 2013 » Einde verjaardag seizoen

Einde verjaardag seizoen

Gepubliceerd op 27 juni 2013 om 14:30

De Nederlandse zomer laat zich weer lekker zien, not. Na een drietal mooie dagen, weer heel veel regen. Maar
goed, alle knollies zijn nu in ieder geval wel binnen de draadjes gebleven. Michael’s vriendje is weer terug op het honk dus hopelijk gaat hij nu onthouden dat hij niet degene is met de springgenen in de familie.

Bella en Lina hadden het weiland al aardig kaal gegeten en hoezeer ik haar nieuwe figuurtje ook kan waarderen (wauw, wat is zij weer mooi op gewicht!) heb ik er toch maar een baaltje hooi bij gegooid. Lina groeit nog steeds goed en begint ook met de pot mee te eten. Brokjes, muesli, hooi, alles gaat d’r prima in. Maar de melkbar van mama is ook nog steeds erg in trek. Vandaar dat Bella toch echt nog wat extra’s nodig heeft. De jonge dame heeft een lekker bol buikje en komt niets tekort. Ze begint ook haar veulenvacht te verliezen en er komt een apart kleurtje onderuit. Haar aalstreep wordt donkerder, haar lichte wollen velletje maakt plaats voor een iets grijzer vachtje. Ben heel erg benieuwd hoe het er straks helemaal uit gaat zien. Ik hoop dat ze een beetje opschiet met dat verharen, want over een maand heb ik ze opgegeven voor een fotomeeting op de Ginkel. Weer mooie foto’s van de meisjes. 

Bella was vorige week jarig, alweer 9 jaar oud. Met haar verjaardag sluiten we het verjaardag seizoen af. Ik zie ons nog vorig jaar met haar verjaardag in Heteren. Ze was 19 dagen daarvoor gedekt en dan is dat het moment dat er als er een baby in de buik zit, het hartje ook daadwerkelijk gaat kloppen. En die baby die op haar vorige verjaardag als piepklein pindaatje in haar buik zat, stond nu als volwaardig lid van de familie vol overgave mee te knuffelen. Mooi zeg! Bella heeft voor haar verjaardag een gaaf zadel gekregen, een bruin western zadel. Boomloos, dus eindelijk hopelijk iets dat goed blijft liggen. Nu binnenkort maar eens met een ruiter vinden van wie het kontje in een 10” maat past.

Nikita heeft ook een upgrade gekregen voor haar zadel. Na mijn houding- en zit weekend en kritisch thuis naar mezelf gekeken, er achter gekomen dat het zadel onder handen genomen moest worden. Dit zadel is ooit in de periode dat alles net begon af te takelen aangemeten, een half jaartje mee gereden en daarna is het niet zo heel veel meer gebruikt. Heeft zelfs nog even op zolder gelegen, maar inmiddels toch weer in bedrijf. Nou rijden we niet heel erg veel, maar hij moet toch goed liggen. Zoals verwacht was hij compleet uit zijn verband op haar rug en heeft de zadelmaker hem weer netjes recht erop gemaakt. Ik merk het verschil echt goed, zit veel beter en dat moet ook veel fijner voor haar zijn. Zit alleen nog steeds hoger met mijn rechter heup, maar dat kan ook aan mij liggen. Al zoveel jaar op een bepaalde manier op mijn paard gezeten, kan er ook bij mij ingesleten zijn. Dinsdag tijdens een ritje mijn rechter beugel eens een gaatje langer gemaakt en dit hielp ook al. Binnenkort stapt Sylvia er eens op om te kijken of zij het ook heeft of dat ik scheef ben. Ik ben bang het laatste ;) Zo paard zo baasje is het vaak haha! 

Verder weer lekker met Nikita aan de slag, hopelijk houden we dit zo vol. Aangezien ik met Bella ook weer ben begonnen en de kleine dame niet meer in Heteren staat waar ik zo heen kan wandelen en met haar kan werken wanneer ik wil, moet ik beter mijn tijd verdelen over de twee en werken ze nu allebei zo’n drie dagen per week. Nikita veel aan de longeerlijn en zo nu en dan onder het zadel. Isabella is nu weer 3x aan het werk gezet en dat gaan we steeds verder uitbreiden. De eerste keer liep Galina er nog naast, maar de tweede keer heb ik haar in het weiland gelaten. Met Bella in de grote bak aan de lange lijnen gewerkt, zodat MiniMe haar moeder nog kon zien. Maar ze ging evengoed nog uit haar dak. Dinsdag iets uitgeprobeerd wat prima leek te werken. Bella helemaal in longeer outfit inclusief bijzet gestoken, Lina een bak voer onder haar snufferd gedrukt en met z’n tweetjes richting longeerbak. Ik heb Lien de eerste 10 minuten niet gehoord, plan geslaagd dus. Een echte Shetlander haha! Wilde met Bella ook niet overdrijven en na een kwartiertje werk alweer gestopt en terug naar de baby. Voor herhaling vatbaar!

We hebben op het moment wel flink last van wormen helaas. Nikita’s mestcheck kwam terug met een flinke portie bloedwormen, dus daar heb ik maandag al een spuit in gedaan. Bella en Lina worden op het moment ontwormd via het veulen regime, maar zal Bella ook nog maar eens laten testen over een weekje of dat nog goed gaat. Die had net voor haar bevalling een flinke wormbesmetting. Michael spant de kroon op het moment. Meneer was altijd worm vrij, heeft tot nu toe tweemaal een wormenspuit van dichtbij hoeven te zien op basis van zijn mest checks. Ik wilde gister wat mest bij hem weghalen om weer te laten testen. De stallen waren brandschoon, dus ik moest wachten tot hij zou besluiten in het weiland om te gaan mesten. Ik had geluk, want binnen 10 minuten deed hij netjes wat er van hem gevraagd werd. Brave hengst ;) Terwijl ik een paar plukjes mest pak, vraag ik me af wat die rode plekjes in zijn mest zijn. Ik kijk nog een keer goed, komen de rode wormen me tegemoet krioelen! Jakkes… Meteen maar die hele mestbal gepakt en in het monster erbij gestopt, hoop dat ik snel uitslag heb en daar ook een wormenkuur in kan duwen. Zou hij daarom nog zo mager blijven? Die ukkies zijn ook zo vatbaar voor die krengen. Goddank dat ik ben overgestapt op mestcheck, ik wil graag weten wat erin zit, ben zo’n zeikerd met dit soort dingen.

Volgende week wordt Galina eindelijk gechipt. Met zo’n mega naald in dat kleine speknekkie. Nou, liever nu, dan is ze het hopelijk snel weer vergeten en alles weer netjes aangegroeid als ze op 5 oktober naar de keuring moet. En een hieper de piep vandaag, ze is alweer 2 maanden oud vandaag! Wat gaat de tijd toch razend snel..!

Geplaatst door Marlies Beekhuizen


«   »